Nemzeti Otthonteremtési Közösség

A kormánynak az a célja a Nemzeti Otthonteremtési Közösséggel, hogy növelje a lakásvásárlást Magyarországon. Ígéretet tettek, hogy, aki részt vesz ebben a kezdeményezésben 10-15 év alatt lakáshoz fognak jutni.

Nemzeti Otthonteremtési Közösségekről szóló 2016. évi XV. törvény az otthonteremtési közösségek, illetve szervezőik működési kereteit, a 115/2016 (VI.6.) kormányrendelet pedig a tevékenységi engedélyeztetésükhöz szükséges részletes feltételeket a határozza meg.

A jegybank az e jogszabályokban foglaltak betartását várja el, az engedélyezési eljárás határidejét pedig az MNB törvény tartalmazza.

A NOK törvény a parlament által 2016 márciusában el lett fogadva. A jogszabály szerint a közösségekhez csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak meghatározott összeg előre meghatározott ütemben történő befizetésére, valamint a megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani.

A NOK szerződéses értéke 10 millió és 40 millió forint között lehet. Licittel vagy sorsolással döntik el, hogy ki és mikor jut lakáshoz. A már befizetett összegen felül a hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi a szerencsés tagoknak.

A futamidő 120 vagy 180 hónap, a közösség addig él, amíg minden tagja új ingatlanhoz nem jut.

Az állami támogatás mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint. Az állami támogatás maximálisan 4.500.000 forint lehet. A közösségbe történő befizetésekre az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítási kötelezettsége nem terjed ki.

A Nemzeti Otthonteremtési Közösség a következőképpen működik

A közösség nyilvános toborzás útján jön létre, és legalább 120 taggal fog működni. Ha minden feltételnek megfelelnek, akkor a hatóság a Nemzeti Otthonteremtési Közösség címen futó csoportot nyilvántartásba veszi.

Miután bekerültek ezen nyilvántartásba a közösség tagjává vállnak azon természetes személyek, akik aláírnak egy tagsági szerződést.

A tagoknak vállalniuk kell a szerződésben leírtakat, és a fizetési feltételeket. Ha ezek teljesülnek, akkor az állam állami támogatással is segít, hogy új lakáshoz jussanak a közösség tagjai.

A közösségek a hatóság által nyilvántartott bejegyzéssel jönnek létre, megszűnésük pedig a nyilvántartásból való törléssel lehetséges.

A közösség nem válhat szét és tagjai más közösséggel nem egyesülhetnek.

A közösség a működését egy úgynevezett szervező fogja végezni, és minden döntést neki kell jóváhagynia.

A közösség egy előre meghatározott ideig fog csak működni, ami a futamidőt jelenti, 120 vagy 180 hónap.

A közösség elkülönített számlájára előre meghatározott összeget kell befizetni, előre meghatározott ütemben.

A befizetéseiket a tagok saját elektronikus számlán tudják nyomon követni.

A NOK forrása: A közösség tagjai által befizetett összegek, befizetések, az időlegesen szabad pénzeszközökből vásárolt állampapírok és annak hozamai

A szervező számára szervezési díjat kell fizetni a tagoknak, amelynek alapja szintén a tag által megjelölt szerződéses érték.

Keresse kollégáinkat a részletekkel kapcsolatban, ha az elkövetkező éveken belül saját lakást szeretne vásárolni, csatlakozzon az otthonteremtési programhoz Ön is!


Vélemény, hozzászólás?