Magáncsőd

Mit jelent a magáncsőd?

A magáncsőd (más megnevezéssel: családi csődvédelem) egyes európai országokban már alkalmazott, a fizetési nehézségekkel küzdő adósok megsegítését célzó eljárás. Az Országgyűlés 2015. június 30-án fogadta el a természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvényt. A törvény 2015. szeptember 1-én lépett hatályba.

Nem kell, hogy az elnevezések különbsége megtévesszen: a magáncsőd valójában csődvédelem, azaz teljesen megegyezik a családi csődvédelemmel.

A magáncsőd/családi csődvédelem “előnyei”

A “magáncsőd” elnevezés a problémát arról az oldalról közelíti meg, hogy amikor egy magánszemély csődöt jelent, egy csődgondnok a kiadásait átvizsgálja és pénzzé teszi azokat a mindazon vagyontárgyakat, amelyek nem számítanak létszükségletnek.

A ház, ruházat, bútorok, gyógyászati eszközök, esetleg jármű védelmet élveznek, továbbá vannak bizonyos biztosítások, amelyeknek a fizetését nem tilthatja meg a gondnok.

Ezzel szemben a “családi csődvédelem” elnevezés az intézmény preventív jellegét hangsúlyozza (és kevésbé riadalomkeltően hangzik): ezen nézőpont szerint a csődvédelem lényege az, hogy a magánszemély (vagy család) ne juthasson csődbe, és ezzel teljesen reménytelen anyagi helyzetbe.

Az adósságrendezési eljárás célja, hogy az adós fizetőképessége az adóstárs és egyéb kötelezettek, illetve hitelezők bevonásával, szabályozott keretek között helyreálljon.

Az adósságrendezésre az adós ingó és ingatlan vagyonának értékesítésével és jövedelmük felhasználásával kerül sor, az eljárás során az adós gazdálkodása a hitelezők és a családi vagyonfelügyelő folyamatos ellenőrzése alatt áll.

Az adósságrendezési eljárás az első évben (2015 szeptember 1.-2016. szeptember 30.) azon jelzáloghitel adósok számára kíván megoldási alternatívaként szolgálni, akik az elszámolási folyamatot követően sem képesek a kölcsöntartozásuk rendezésére.

A második évben (2016. október 1-től) már szélesebb körben indíthat eljárást. Ekkortól már nem csak a felmondott jelzálog és ingatlanlízing szerződések, vagy végrehajtás alatt álló ingatlanok esetében indítható eljárás, hanem élő (fel nem mondott) ügyleteknél is, ahol az ügyfél megfelel a követelményeknek.

Milyen feltételekkel kezdeményezhető a magáncsőd eljárás?

Magáncsődöt belföldi természetes személy kezdeményezhet, aki nem képes tartozásai kifizetésére, és az alábbi feltételek mindegyikének megfelel:

  • tartozásai legalább 80%-át az adós elismeri
  • a tartozások közül legalább 1 olyan van, amely legalább 90 napja lejárt és ennek összege legalább   500 ezer forint
  • a tartozások összege meghaladja az adósságrendezésbe vonható vagyont, de annak 200%-án nem nagyobb
  • a tartozás összege 2 és 60 millió forint között van.


Vélemény, hozzászólás?